Odmiana ta ceniona jest ze względu na duże, atrakcyjne owoce. Około 80% jabłek osiąga średnicę powyżej 70mm. Owoc jest stożkowaty, lekko żebrowany, skórka zielonkawożółta i przy dobrym nasłonecznieniu cała pokrywa się ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ jest białozielonkawy, ścisły, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Jest to odmiana deserowa.
Jonagored – odmiana amerykańska z rodziny Jonagoldów. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Zbiór na początku października, dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Jonagold i jego „dzieci” (Jonagored - na zdjęciu, Decosta, Jonaprins, Jonica) – odmiana amerykańska. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki w Jonagored i Jonaprins. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Odmiana polska, wyjątkowo soczysta. Owoc słodki, bardzo smaczny i twardy, szczególnie polecany dla osób, które lubią , aby jabłka strzelały w zębach. Zwykle owoce duże lub bardzo duże. Najsmaczniejsze owoce duże i dobrze wybarwione. Maksimum walorów smakowych osiąga nie wcześniej niż na przełomie X/XI. Polecana do bezpośredniego spożycia oraz do domowej produkcji soku jabłkowego ze względu na wyjątkową wydajność.
Odmiana czeska. Owoce słodkie, soczyste, kruche. Bardzo smaczne o delikatnym, „jedwabistym” miąższu, który bardzo dobrze się ściera. Szczególnie polecany dla dzieci i osób preferujących kruche jabłka. Zwykle owoce średnie lub duże. Owoce drobniejsze również zachowują wszystkie walory smakowe. Miąższ po obraniu nie ciemnieje, dlatego polecamy do wykorzystania w kuchni np. do sałatek, jako dodatek do jogurtów. Doskonałe do suszenia w warunkach domowych (w piekarniku) na chipsy jabłkowe – rewelacja!
Odmiana kanadyjska, od dawna popularna w Polsce. Owoce słodkie, delikatne, kruche, bardzo smaczne. Jabłka średnie lub duże. Szczególnie polecane dla seniorów i małych dzieci. Do spożycia od połowy września.
Odmiana nowozelandzka. Owoce bardzo słodkie, twarde, soczyste z nutą pluskwy. Miąższ żółty, jędrny i aromatyczny. Zwykle owoce średnie lub małe. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia pod koniec września.
Odmiana, w której owoce są bardzo smaczne, soczyste, słodkie z charakterystycznym aromatem pomarańczy. Miąższ lekko kremowy, kruchy. Jabłka zwykle średnie lub duże, bardzo delikatne. Typowo deserowa odmiana polecana do bezpośredniego spożycia już pod koniec sierpnia. Jedna z najsmaczniejszych odmian letnich.
Odmiana o dziwo kanadyjska. Wydawać by się mogło, że japońska. Owoce smaczne, słodkie, kruche. Zwykle średnie lub drobne. Miąższ kremowy i kruchy. Odmiana typowo deserowa do bezpośredniego spożycia od połowy sierpnia. Tak jak Celeste jedna ze smaczniejszych odmian o tej porze roku.
Sady to nasza praca i pasja, dlatego przygotowaliśmy dla Was encyklopedię smaków, wybrany przez nas zbiór informacji poświęcony produkowanym przez nas odmianom. Zawarte są tu nasze zalecenia, charakterystyka i rekomendacje spożywania oraz stosowania określonych gatunków jabłek. Odkryj z nami smak owoców Mrozea.
Jabłka to smaczne i zdrowe owoce. Doskonałe do bezpośredniego spożycia, gotowania i na przetwory. Na całym świecie występuje ponad 7500 różnych odmian jabłek. My chcemy przedstawić najlepsze, najsmaczniejsze z nich wyhodowane w sadach Mrozea, które będą dostępne w tym roku. Kilkanaście odmian godnych szczególnej uwagi.