Warning: Creating default object from empty value in /plugins/system/jat3/core/joomla/modulehelper.php on line 320
Trochę o jabłkach

Sady Mrozea

Tradycja. Smak. Zdrowie

Font Size

Screen

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Trochę o jabłkach

Jabłka swą popularność zawdzięczają przede wszystkim walorom smakowym, ale ich wartości odżywcze i zdrowotne są nieocenione. Tajemnica tkwi w tym, że jabłko jest owocem naszego klimatu i nasz system pokarmowy jest najlepiej przystosowany do trawienia produktów naszego klimatu.

Dlatego z takich owoców jak jabłka przyswajamy maksymalnie dużo składników odżywczych. Co dobrego dają nam jabłka?

  1. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Umyte, zjedzone ze skórką zawierającą wapń i krzem, działają korzystnie na włosy i paznokcie.
  2. Jabłka są także źródłem potasu niezbędnego do prawidłowego wzrostu i tworzenia mięśni . Ponadto jabłka zawierają magnez działający dobroczynnie na układ nerwowy, żelazo, które korzystnie wpływa na obraz krwi, zapobiega anemii, cynk zwiększający odporność i jod regulujący pracę tarczycy.
  3. Sok z jabłek to doskonałe lekarstwo na chore skłonne do opuchnięć dziąsła. A więc pamiętajmy aby jabłka dobrze gryźć.
  4. Surowe jabłka wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i  wątrobę.
  5. Według medycyny ludowej pomagają na reumatyzm, podagrę i artretyzm pod warunkiem, że są kwaśne.
  6. Gotowane lub pieczone jabłka leczą biegunkę u dzieci, a surowe pomagają gdy maluszek cierpi na zaparcia.
  7. Doskonałe przy odchudzaniu, w 100g owocu jest od 30 do 50 kcal.
  8. Jabłka działają także odkwaszająco na organizm gdyż zawierają w większości składniki mineralne o charakterze zasadowym. Np. związki wyżej wspomnianego potasu czy żelaza.
  9. Kolejnym wartościowym składnikiem jabłek jest błonnik. Usprawnia on perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienia.
  10. Jabłka zawierają dużo flawonoidów – związków o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Udowodniono, że flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu również chronią przed stanami zapalnymi.
  11. Niezwykle cennym składnikiem „rajskiego owocu” są pektyny, których najwięcej znajduje się w gniazdach nasiennych i w skórce. Wiadomo, że pektyny zapobiegają zatruciom, dlatego przed laty jabłka były polecane drukarzom, górnikom czy ludziom zaczadzonym, jak i nałogowym palaczom.

Udowodniono również, że pektyny mają zdolność wiązania niektórych metali ciężkich gromadzonych w organizmie, np. kobalt, ołów czy radioaktywny stront. Pierwiastki te w postaci nierozpuszczalnych soli są wydalane z organizmu.

Pektyny działają oczyszczająco na organizm. Działają jak miotła wymiatając  niestrawione resztki pokarmu, regulują florę bakteryjną i neutralizują związki toksyczne. Rozpuszczają również cholesterol, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy, a tym samym chronią serce Pamiętajmy o tym, że tak działa tylko pektyna surowa.

Jabłka są również nie do pobicia w kuchni. Znajdują zastosowanie do ciast, do zup, do mięs, do sałatek, do deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek jak i soki, że nie wspomnę o cydrze.

4 Style do wyboru

Cztery gotowe style kolorystyczne, wybierz swój ulubiony...

Multi Menu

Cztery propozycje układu menu do wykorzystania...

Kontakt z nami

W przypadki pytań prosimy o kontakt.