Właściwości lecznicze octu jabłkowego odkryto już w starożytnym Egipcie. Kleopatra ponoć zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po obfitych ucztach, utrzymując wspaniałą figurę i dobre zdrowie. W occie jabłkowym znajduje się około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów. Jedną z najcenniejszych jest pektyna, która pozytywnie wpływa na procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stan naczyń krwionośnych. Drugi ważny składnik - witamina E - uważana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Od niedawna można kupić butelkowany ocet jabłkowy można (produkowany przez krajowe wytwórnie, lub pochodzi z Niemiec). Prawdziwy ocet jest oznakowany zielonym liściem ogórka i białym napisem “bio-ocet”. Można go też przygotować samodzielnie w domu.
Można zastosować dwa przepisy na jego sporządzenie. Jeden, bardziej pracochłonny z oryginalnej starej receptury, drugi - uproszczony.