Sady Mrozea

Tradycja. Smak. Zdrowie

Font Size

Screen

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Tarta jabłkowo-migdałowa

Wpisane przez niedziela, 01 maja 2011 12:07
Oceń pozycję
(0 głosów)

(1) Ciasto:

  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka (200 g) + 3 łyżki mąki

Wszystkie składniki (zaczynając od masła) należy włożyć do miseczki i zagnieść dokładnie rękoma, aż zrobi się gładka, błyszcząca masa odchodząca od rąk. Należy zrobić kulę i jeśli mamy czas przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Nie jest to jednak niezbędne. Po wyjęciu należy wylepić masą foremkę do tarty (ok. 26 cm średnicy).

(2) Masa jabłkowo-midgałowa

Do masy nie trzeba podpiekać wyżej wymienionego spodu.

  • 7 łyżek masła (125 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g drobno zmielonych migdałów
  • 4-5 jabłek
  • 75 g posiekanych midgałów (mogą być płatki)

Masło + cukier + zmielone migdały włożyć do miseczki i połączyć. Następnie obieramy jabłka i ścieramy na grubej tarce. Jabłka kładziemy na surowym cieście (1). Na jabłka kładziemy masę maślano-migdałową (2). Posypujemy siekanymi migdałami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy około 35-40 minut.

Smacznego

Więcej w tej kategorii: « Szarlotka Mrozea

4 Style do wyboru

Cztery gotowe style kolorystyczne, wybierz swój ulubiony...

Multi Menu

Cztery propozycje układu menu do wykorzystania...

Kontakt z nami

W przypadki pytań prosimy o kontakt.