Sady Mrozea

Tradycja. Smak. Zdrowie

Font Size

Screen

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel
Kraina Cydru
26
mar 2011

Cydr, inaczej jabłecznik (ang. cider) – napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu jabłecznego (2-8% alkoholu), w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i Litwie.

25
mar 2011

Wśród cydrów znajdą coś dla siebie zarówno wielbiciele słodkich, musujących napojów o smaku truskawki czy porzeczki, jak i fani wytrawnych, niegazowanych trunków. Natomiast entuzjaści wszystkiego, co ekologiczne, mogą skosztować cydru organicznego.

Podstawowym kryterium podziału cydrów jest zawartość cukru. Wyróżniamy więc cydry wytrawne (ang. dry cider), średnio wytrawne, średnio słodkie i słodkie. Warto wiedzieć, że produktem w pełni przeprowadzonej fermentacji, takiej w której cała lub prawie cała zawartość cukru przekształcona została w alkohol, jest zawsze cydr wytrawny. Słodsze wersje trunku uzyskuje się m.in. przez dodanie sztucznych środków słodzących, np. sacharyny, wymieszanie różnych rodzajów cydru bądź poprzez zatrzymanie procesu fermentacji na wcześniejszym etapie.

22
mar 2011

Cydr jabłkowy (ang. apple cider) - napój bezalkoholowy, popularny w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Powstaje przez wyciskanie jabłek i jest bardziej mętny i kwaśny w porównaniu do czystego soku jabłkowego, co jest wynikiem dodania pulpy jabłkowej do napoju. Najchętniej spożywany jest późną jesienią, w okresie zbiorów jabłek. Stanowi popularny napój podczas świąt Halloween i Dziękczynienia, oczywiście w Stanach Zjednoczonych.

Na zdjęciu cydr po lewej stronie.

4 Style do wyboru

Cztery gotowe style kolorystyczne, wybierz swój ulubiony...

Multi Menu

Cztery propozycje układu menu do wykorzystania...

Kontakt z nami

W przypadki pytań prosimy o kontakt.