Umyć jabłka i ewentualne zepsute lub robaczywe części, owoce zetrzeć na tarce lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Nadają się również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. Powstałą miazgę zalać przegotowaną ciepłą wodą w szklanym naczyniu w proporcji pół litra na 0,4 kg pulpy.
Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, aby przyspieszyć fermentację dodajemy do 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego razowego chleba. Odkryte naczynie należy przechowywać w ciepłym miejscu w temp. 20-30 st C.
(1) Ciasto:
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 żółtka
- 1 szklanka (200 g) + 3 łyżki mąki
Wszystkie składniki (zaczynając od masła) należy włożyć do miseczki i zagnieść dokładnie rękoma, aż zrobi się gładka, błyszcząca masa odchodząca od rąk. Należy zrobić kulę i jeśli mamy czas przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Nie jest to jednak niezbędne. Po wyjęciu należy wylepić masą foremkę do tarty (ok. 26 cm średnicy).
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny (Kasi)
1 cukier waniliowy
4 żółtka
5 dag smalcu
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy i układamy na spodzie blachy.