Odmiana ta ceniona jest ze względu na duże, atrakcyjne owoce. Około 80% jabłek osiąga średnicę powyżej 70mm. Owoc jest stożkowaty, lekko żebrowany, skórka zielonkawożółta i przy dobrym nasłonecznieniu cała pokrywa się ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ jest białozielonkawy, ścisły, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Jest to odmiana deserowa.
Jonagored – odmiana amerykańska z rodziny Jonagoldów. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Zbiór na początku października, dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Jonagold i jego „dzieci” (Jonagored - na zdjęciu, Decosta, Jonaprins, Jonica) – odmiana amerykańska. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki w Jonagored i Jonaprins. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Odmiana polska, wyjątkowo soczysta. Owoc słodki, bardzo smaczny i twardy, szczególnie polecany dla osób, które lubią , aby jabłka strzelały w zębach. Zwykle owoce duże lub bardzo duże. Najsmaczniejsze owoce duże i dobrze wybarwione. Maksimum walorów smakowych osiąga nie wcześniej niż na przełomie X/XI. Polecana do bezpośredniego spożycia oraz do domowej produkcji soku jabłkowego ze względu na wyjątkową wydajność.
Odmiana czeska. Owoce słodkie, soczyste, kruche. Bardzo smaczne o delikatnym, „jedwabistym” miąższu, który bardzo dobrze się ściera. Szczególnie polecany dla dzieci i osób preferujących kruche jabłka. Zwykle owoce średnie lub duże. Owoce drobniejsze również zachowują wszystkie walory smakowe. Miąższ po obraniu nie ciemnieje, dlatego polecamy do wykorzystania w kuchni np. do sałatek, jako dodatek do jogurtów. Doskonałe do suszenia w warunkach domowych (w piekarniku) na chipsy jabłkowe – rewelacja!