Jabłko może stanowić uzupełnienie codziennej diety w wapń. Wapń jest podstawowym składnikiem tkanki kostnej, warunkuje prawidłowy wzrost organizmu i wzmacnia zęby. Ponadto jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Umyte, zjedzone ze skórką zawierającą wapń i krzem, dodatkowo działają korzystnie na włosy i paznokcie.
Najcenniejsze w jabłku jest to, że zawiera ponad dwadzieścia różnego rodzaju składników mineralnych i witamin, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Korzystny wpływ na nasz organizm mają również witamina A, potas obniżający ciśnienie, witamina C.
Witamina C stymuluje i wspiera system odpornościowy organizmu. Bierze udział w syntezie kolagenu i zębiny oraz budowie szkieletu.
Jabłko uważane jest za wielkiego przyjaciela serca, ponieważ działa wzmacniająco na jego mięsień. Jedzenie jabłek zapobiega także wielu chorobom: nadciśnieniu tętniczemu, nowotworom jelita grubego, miażdżycy i sklerozie.
Jabłka są źródłem potasu niezbędnego do tworzenia mięśni i prawidłowego wzrostu, potas obniża również ciśnienie. Jabłka zawierają również:
- cynk zwiększający odporność,
- jod regulujący pracę tarczycy.
- magnez wzmacniający układ nerwowy,
- żelazo dobrze wpływające na obraz krwi, zapobiegające anemii.
Nie ma czegoś takiego jak niedobre owoce. Owoce powinny a wręcz muszą być częścią naszej codziennej diety. Spożywanie trzech do pięciu porcji świeżych owoców dziennie wpływa korzystnie na nasze samopoczucie i zd rowie. Spożywanie różnych owoców systemamtycznie i codziennie pozwala zachować system odpornościowy i cały organizm w dobrej kondycji. Dzięki owocom możemy po prostu poczuć się lepiej.
Jego niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające, znane są od dawna. Nie potwierdzono naukowo, że ocet jabłkowy rzeczywiście pomaga na otyłość. Jednak niewątpliwie dodanie go do mięs sprawia czyni zawarte w nim składniki lepiej przyswajalne. Jest on środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów oraz hamującym apetyt. Niestety ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom.
Po wieloletniej obserwacji urodzonych przez nie dzieci okazało się, że ani jedno z nich nie zachorowało na astmę oskrzelową. Naukowcy widzą w tym zasługę przeciwzapalnego działania zawartych w ... jabłkach flawonoidów. Zalecamy spożywanie naturalnych soków jabłkowych. Dzieci je naprawdę lubią, znacząco różne i lepsze od tych tradycyjnych.
Jabłka są źródłem magnezu wzmacniającego układ nerwowy.
Jabłka zawierają dużo flawonoidów – związków o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Udowodniono, że flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu, jak również chronią przed stanami zapalnymi.
Smaczna przekąska bez dodatku cukru. Crispy jabłkowe zachowują walory odżywcze zbliżone do świeżych jabłek, wyróżnia je wysoka zawartość błonnika i naturalny smak. Pod skórką jabłka znajduje się najwięcej witaminy C, dlatego Crispy z jabłek nie są obierane ze skórki.
100 g czipsów z jabłek to ok. 330 kalorii. Dla porównania 100 g normalnych chipsów to ok. 550 kalorii !!
Jabłko zawiera ponad dwadzieścia różnego rodzaju składników mineralnych i witamin. Spośród nich największym dobrodziejstwem dla naszego organizmu jest błonnik w postaci pektyn. Pektyny działają jak miotła i wymiatają toksyny z naszego układu pokarmowego, regulują florę bakteryjną, neutralizują substancje toksyczne, pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu.