Warning: Creating default object from empty value in /plugins/system/jat3/core/joomla/modulehelper.php on line 320
Pozycje filtrowane wg daty: października 2011

Sady Mrozea

Tradycja. Smak. Zdrowie

Font Size

Screen

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Warning: Creating default object from empty value in /components/com_k2/models/item.php on line 445
Pozycje filtrowane wg daty: października 2011
niedziela, 30 października 2011 17:36

Największe Jabłko - konkurs 2011

W roku 2011 organizujemy kolejną edycję konkursu na Największe Jabłko Powiatu Grójeckiego. Konkurs będzie rozstrzygnięty 26 listopada 2011. Czekamy na zgłoszenia okazów i zachęcamy do udziału w konkursie dla internautów. Ciekawe jaka odmiana w tym roku będzie górą ? 

Opublikowane w Blog Ewy
niedziela, 30 października 2011 16:59

Magnez

Jabłka są źródłem magnezu wzmacniającego układ nerwowy.

http://www.i-witaminy.eu/tag/jablka

Opublikowane w Alfabet Zdrowia
poniedziałek, 17 października 2011 16:22

Jonagored

Jonagored – odmiana amerykańska z rodziny Jonagoldów. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Zbiór na początku października, dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.

Opublikowane w Jesień i zima
piątek, 21 października 2011 18:00

Gloster

Odmiana ta ceniona jest ze względu na duże, atrakcyjne owoce. Około 80% jabłek osiąga średnicę powyżej 70mm. Owoc jest stożkowaty, lekko żebrowany, skórka zielonkawożółta i przy dobrym nasłonecznieniu cała pokrywa się ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ jest białozielonkawy, ścisły, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Jest to odmiana deserowa.

Opublikowane w Jesień i zima
niedziela, 16 października 2011 22:32

Wapń

Jabłko może stanowić uzupełnienie codziennej diety w wapń. Wapń jest podstawowym składnikiem tkanki kostnej, warunkuje prawidłowy wzrost organizmu i wzmacnia zęby. Ponadto jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Umyte, zjedzone ze skórką zawierającą wapń i krzem, dodatkowo działają korzystnie na włosy i paznokcie.

Opublikowane w Alfabet Zdrowia
wtorek, 11 października 2011 20:31

Jonagold

Jonagold i jego „dzieci” (Jonagored - na zdjęciu, Decosta, Jonaprins, Jonica) – odmiana amerykańska. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki w Jonagored i Jonaprins. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce  smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.

Opublikowane w Jesień i zima
środa, 05 października 2011 16:25

Ligol

Odmiana polska, wyjątkowo soczysta. Owoc słodki, bardzo smaczny i twardy, szczególnie polecany dla osób, które lubią , aby jabłka strzelały w zębach. Zwykle owoce duże lub bardzo duże. Najsmaczniejsze owoce duże i dobrze wybarwione. Maksimum walorów smakowych osiąga nie wcześniej niż na przełomie X/XI. Polecana do bezpośredniego spożycia oraz do domowej produkcji soku jabłkowego ze względu na wyjątkową wydajność.

Opublikowane w Jesień i zima
czwartek, 27 października 2011 16:18

Boskoop

Odmiana holenderska. Owoce kwaśne, soczyste o korzennym aromacie. Szczególnie polecane do wykorzystania w kuchni. Wspaniałe zarówno do szarlotki, jak i do mięs (np. do kaczki, gęsi, cielęciny).

Opublikowane w Jesień i zima

4 Style do wyboru

Cztery gotowe style kolorystyczne, wybierz swój ulubiony...

Multi Menu

Cztery propozycje układu menu do wykorzystania...

Kontakt z nami

W przypadki pytań prosimy o kontakt.