Warning: Creating default object from empty value in /components/com_k2/models/item.php on line 445
Największe Jabłko - konkurs 2011
W roku 2011 organizujemy kolejną edycję konkursu na Największe Jabłko Powiatu Grójeckiego. Konkurs będzie rozstrzygnięty 26 listopada 2011. Czekamy na zgłoszenia okazów i zachęcamy do udziału w konkursie dla internautów. Ciekawe jaka odmiana w tym roku będzie górą ?
Magnez
Jabłka są źródłem magnezu wzmacniającego układ nerwowy.
Jonagored
Jonagored – odmiana amerykańska z rodziny Jonagoldów. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Zbiór na początku października, dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Gloster
Odmiana ta ceniona jest ze względu na duże, atrakcyjne owoce. Około 80% jabłek osiąga średnicę powyżej 70mm. Owoc jest stożkowaty, lekko żebrowany, skórka zielonkawożółta i przy dobrym nasłonecznieniu cała pokrywa się ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ jest białozielonkawy, ścisły, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Jest to odmiana deserowa.
Wapń
Jabłko może stanowić uzupełnienie codziennej diety w wapń. Wapń jest podstawowym składnikiem tkanki kostnej, warunkuje prawidłowy wzrost organizmu i wzmacnia zęby. Ponadto jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Umyte, zjedzone ze skórką zawierającą wapń i krzem, dodatkowo działają korzystnie na włosy i paznokcie.
Jonagold
Jonagold i jego „dzieci” (Jonagored - na zdjęciu, Decosta, Jonaprins, Jonica) – odmiana amerykańska. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki w Jonagored i Jonaprins. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Ligol
Odmiana polska, wyjątkowo soczysta. Owoc słodki, bardzo smaczny i twardy, szczególnie polecany dla osób, które lubią , aby jabłka strzelały w zębach. Zwykle owoce duże lub bardzo duże. Najsmaczniejsze owoce duże i dobrze wybarwione. Maksimum walorów smakowych osiąga nie wcześniej niż na przełomie X/XI. Polecana do bezpośredniego spożycia oraz do domowej produkcji soku jabłkowego ze względu na wyjątkową wydajność.
Boskoop
Odmiana holenderska. Owoce kwaśne, soczyste o korzennym aromacie. Szczególnie polecane do wykorzystania w kuchni. Wspaniałe zarówno do szarlotki, jak i do mięs (np. do kaczki, gęsi, cielęciny).