Sady Mrozea

Tradycja. Smak. Zdrowie

Font Size

Screen

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel
Pozycje filtrowane wg daty: marca 2011
sobota, 12 marca 2011 17:19

Sok jabłkowy Mrozea

W dniu 12 marca dokonaliśmy pierwszego tłoczenia naturalnego, nieklarowanego soku jabłkowego z naszych jabłek. Cechy charakterystyczne to: naturalny 100% sok jabłkowy, pasteryzowany. Pochodzi z jabłek rosnących w sadach Mrozea. 3x bez i 4U.

  • Bez wody,
  • bez cukru,
  • bez konserwantów.

Sok Mrozea na Facebooku - odwiedź nas.

 

Opublikowane w Soki i trunki Mrozea
sobota, 26 marca 2011 15:27

Cydr ... inaczej jabłecznik

Cydr, inaczej jabłecznik (ang. cider) – napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu jabłecznego (2-8% alkoholu), w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i Litwie.

Opublikowane w Kraina Cydru
wtorek, 22 marca 2011 15:15

Cydr jabłkowy - po prostu ...

Cydr jabłkowy (ang. apple cider) - napój bezalkoholowy, popularny w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Powstaje przez wyciskanie jabłek i jest bardziej mętny i kwaśny w porównaniu do czystego soku jabłkowego, co jest wynikiem dodania pulpy jabłkowej do napoju. Najchętniej spożywany jest późną jesienią, w okresie zbiorów jabłek. Stanowi popularny napój podczas świąt Halloween i Dziękczynienia, oczywiście w Stanach Zjednoczonych.

Na zdjęciu cydr po lewej stronie.

Opublikowane w Kraina Cydru
piątek, 25 marca 2011 19:41

Cydr na każdy gust

Wśród cydrów znajdą coś dla siebie zarówno wielbiciele słodkich, musujących napojów o smaku truskawki czy porzeczki, jak i fani wytrawnych, niegazowanych trunków. Natomiast entuzjaści wszystkiego, co ekologiczne, mogą skosztować cydru organicznego.

Podstawowym kryterium podziału cydrów jest zawartość cukru. Wyróżniamy więc cydry wytrawne (ang. dry cider), średnio wytrawne, średnio słodkie i słodkie. Warto wiedzieć, że produktem w pełni przeprowadzonej fermentacji, takiej w której cała lub prawie cała zawartość cukru przekształcona została w alkohol, jest zawsze cydr wytrawny. Słodsze wersje trunku uzyskuje się m.in. przez dodanie sztucznych środków słodzących, np. sacharyny, wymieszanie różnych rodzajów cydru bądź poprzez zatrzymanie procesu fermentacji na wcześniejszym etapie.

Opublikowane w Kraina Cydru
czwartek, 10 marca 2011 08:35

Sady Południowego Mazowsza

Sady jabłoniowe to nieodłączny element krajobrazu południowego Mazowsza. Gospodarstwo prowadzone od wielu lat przez Ewę i Andrzeja Mrozów położone jest w miescowości Kozietuły. Sady Mrozea to przedsięwzięcie, którego celem jest promocja i sprzedaż produktów wytwarzanych w gospodarstwie.

Opublikowane w Blog Ewy
poniedziałek, 07 marca 2011 11:34

Tradycyjny smak i nowoczesność

Cytat z forum http://zdrowie.onet.pl/ 
2011-03-04 22:28, ~Yondra Mahore

"Jabłka były wspaniałe. Dobre, stare odmiany, które zapaleńcy próbują restytuować. Obecne odmiany nadają się do łatwego zbioru maszynowego i przechowywania w dojrzewalniach, ale nie nadają się do jedzenia.

Opublikowane w Blog Ewy

4 Style do wyboru

Cztery gotowe style kolorystyczne, wybierz swój ulubiony...

Multi Menu

Cztery propozycje układu menu do wykorzystania...

Kontakt z nami

W przypadki pytań prosimy o kontakt.