Warning: Creating default object from empty value in /plugins/system/jat3/core/joomla/modulehelper.php on line 320
Pozycje filtrowane wg daty: maja 2011

Sady Mrozea

Tradycja. Smak. Zdrowie

Font Size

Screen

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Warning: Creating default object from empty value in /components/com_k2/models/item.php on line 445
Pozycje filtrowane wg daty: maja 2011
niedziela, 01 maja 2011 12:07

Tarta jabłkowo-migdałowa

(1) Ciasto:

  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka (200 g) + 3 łyżki mąki

Wszystkie składniki (zaczynając od masła) należy włożyć do miseczki i zagnieść dokładnie rękoma, aż zrobi się gładka, błyszcząca masa odchodząca od rąk. Należy zrobić kulę i jeśli mamy czas przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Nie jest to jednak niezbędne. Po wyjęciu należy wylepić masą foremkę do tarty (ok. 26 cm średnicy).

Opublikowane w Przepisy
sobota, 07 maja 2011 17:23

Wino Mrozea

W dniu dzisiejszym 7 maja dokonaliśmy pierwszego publicznego poczęstunku wina pochodzacego z naszych jabłek. Mirek, dziękujemy za cenne rady i pomoc, prosimy o uchylenie rąbka tajemnicy na recepturę. Cechy charakterystyczne to: wino lekko słodkie, delikatne. Pochodzi z jabłek Szampion rosnących w sadach Mrozea.

 

Opublikowane w Soki i trunki Mrozea
niedziela, 01 maja 2011 15:29

Promocja Grójecczyzny

Coraz większego znaczenia nabierają działania zmierzające do promowania i rozwoju społeczności lokalnych. Wartość tych działań jest tym większa, im bardziej unikalne umiejętności posiadają osoby je inicjujące. Podjęliśmy inicjatywy, prowadzące do promowania produktów związanych z Grójecczyzną.

Opublikowane w Blog Ewy
wtorek, 03 maja 2011 19:45

Ocet jabłkowy

Umyć jabłka i ewentualne zepsute lub robaczywe części, owoce zetrzeć na tarce lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Nadają się również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. Powstałą miazgę zalać przegotowaną ciepłą wodą w szklanym naczyniu w proporcji pół litra na 0,4 kg pulpy.

Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, aby przyspieszyć fermentację dodajemy do 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego razowego chleba. Odkryte naczynie należy przechowywać w ciepłym miejscu w temp. 20-30 st C.

Opublikowane w Przepisy

4 Style do wyboru

Cztery gotowe style kolorystyczne, wybierz swój ulubiony...

Multi Menu

Cztery propozycje układu menu do wykorzystania...

Kontakt z nami

W przypadki pytań prosimy o kontakt.