Warning: Creating default object from empty value in /components/com_k2/models/item.php on line 445
Tarta jabłkowo-migdałowa
(1) Ciasto:
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 żółtka
- 1 szklanka (200 g) + 3 łyżki mąki
Wszystkie składniki (zaczynając od masła) należy włożyć do miseczki i zagnieść dokładnie rękoma, aż zrobi się gładka, błyszcząca masa odchodząca od rąk. Należy zrobić kulę i jeśli mamy czas przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Nie jest to jednak niezbędne. Po wyjęciu należy wylepić masą foremkę do tarty (ok. 26 cm średnicy).
Wino Mrozea
W dniu dzisiejszym 7 maja dokonaliśmy pierwszego publicznego poczęstunku wina pochodzacego z naszych jabłek. Mirek, dziękujemy za cenne rady i pomoc, prosimy o uchylenie rąbka tajemnicy na recepturę. Cechy charakterystyczne to: wino lekko słodkie, delikatne. Pochodzi z jabłek Szampion rosnących w sadach Mrozea.
Promocja Grójecczyzny
Coraz większego znaczenia nabierają działania zmierzające do promowania i rozwoju społeczności lokalnych. Wartość tych działań jest tym większa, im bardziej unikalne umiejętności posiadają osoby je inicjujące. Podjęliśmy inicjatywy, prowadzące do promowania produktów związanych z Grójecczyzną.
Ocet jabłkowy
Umyć jabłka i ewentualne zepsute lub robaczywe części, owoce zetrzeć na tarce lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Nadają się również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. Powstałą miazgę zalać przegotowaną ciepłą wodą w szklanym naczyniu w proporcji pół litra na 0,4 kg pulpy.
Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, aby przyspieszyć fermentację dodajemy do 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego razowego chleba. Odkryte naczynie należy przechowywać w ciepłym miejscu w temp. 20-30 st C.