Warning: Creating default object from empty value in /components/com_k2/models/item.php on line 445
Składniki i witaminy
Najcenniejsze w jabłku jest to, że zawiera ponad dwadzieścia różnego rodzaju składników mineralnych i witamin, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Korzystny wpływ na nasz organizm mają również witamina A, potas obniżający ciśnienie, witamina C.
Witamina C stymuluje i wspiera system odpornościowy organizmu. Bierze udział w syntezie kolagenu i zębiny oraz budowie szkieletu.
Szampion
Odmiana czeska. Owoce słodkie, soczyste, kruche. Bardzo smaczne o delikatnym, „jedwabistym” miąższu, który bardzo dobrze się ściera. Szczególnie polecany dla dzieci i osób preferujących kruche jabłka. Zwykle owoce średnie lub duże. Owoce drobniejsze również zachowują wszystkie walory smakowe. Miąższ po obraniu nie ciemnieje, dlatego polecamy do wykorzystania w kuchni np. do sałatek, jako dodatek do jogurtów. Doskonałe do suszenia w warunkach domowych (w piekarniku) na chipsy jabłkowe – rewelacja!
Serca przyjaciel
Jabłko uważane jest za wielkiego przyjaciela serca, ponieważ działa wzmacniająco na jego mięsień. Jedzenie jabłek zapobiega także wielu chorobom: nadciśnieniu tętniczemu, nowotworom jelita grubego, miażdżycy i sklerozie.