Warning: Creating default object from empty value in /components/com_k2/views/itemlist/view.html.php on line 145
Warning: Creating default object from empty value in /components/com_k2/models/item.php on line 445

Administrator
Magnez
Jabłka są źródłem magnezu wzmacniającego układ nerwowy.
Jonagored
Jonagored – odmiana amerykańska z rodziny Jonagoldów. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Zbiór na początku października, dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Gloster
Odmiana ta ceniona jest ze względu na duże, atrakcyjne owoce. Około 80% jabłek osiąga średnicę powyżej 70mm. Owoc jest stożkowaty, lekko żebrowany, skórka zielonkawożółta i przy dobrym nasłonecznieniu cała pokrywa się ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ jest białozielonkawy, ścisły, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Jest to odmiana deserowa.
Potas i inne związki
Jabłka są źródłem potasu niezbędnego do tworzenia mięśni i prawidłowego wzrostu, potas obniża również ciśnienie. Jabłka zawierają również:
- cynk zwiększający odporność,
- jod regulujący pracę tarczycy.
- magnez wzmacniający układ nerwowy,
- żelazo dobrze wpływające na obraz krwi, zapobiegające anemii.
Wapń
Jabłko może stanowić uzupełnienie codziennej diety w wapń. Wapń jest podstawowym składnikiem tkanki kostnej, warunkuje prawidłowy wzrost organizmu i wzmacnia zęby. Ponadto jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Umyte, zjedzone ze skórką zawierającą wapń i krzem, dodatkowo działają korzystnie na włosy i paznokcie.
Flawonoidy
Jabłka zawierają dużo flawonoidów – związków o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Udowodniono, że flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu, jak również chronią przed stanami zapalnymi.
Jonagold
Jonagold i jego „dzieci” (Jonagored - na zdjęciu, Decosta, Jonaprins, Jonica) – odmiana amerykańska. Owoce słodkie, soczyste lekko winne z nutą goryczki w Jonagored i Jonaprins. Miąższ lekko żółty, delikatny, aromatyczny. Zwykle owoce duże. Owoce smaczne polecane do bezpośredniego spożycia. Najsmaczniejsze owoce duże i wybarwione. Dojrzałość konsumpcyjną (maksimum walorów smakowych) osiągają nie wcześniej niż w końcu października.
Sunrise
Odmiana o dziwo kanadyjska. Wydawać by się mogło, że japońska. Owoce smaczne, słodkie, kruche. Zwykle średnie lub drobne. Miąższ kremowy i kruchy. Odmiana typowo deserowa do bezpośredniego spożycia od połowy sierpnia. Tak jak Celeste jedna ze smaczniejszych odmian o tej porze roku.
Szampion
Odmiana czeska. Owoce słodkie, soczyste, kruche. Bardzo smaczne o delikatnym, „jedwabistym” miąższu, który bardzo dobrze się ściera. Szczególnie polecany dla dzieci i osób preferujących kruche jabłka. Zwykle owoce średnie lub duże. Owoce drobniejsze również zachowują wszystkie walory smakowe. Miąższ po obraniu nie ciemnieje, dlatego polecamy do wykorzystania w kuchni np. do sałatek, jako dodatek do jogurtów. Doskonałe do suszenia w warunkach domowych (w piekarniku) na chipsy jabłkowe – rewelacja!
Lobo
Odmiana kanadyjska, od dawna popularna w Polsce. Owoce słodkie, delikatne, kruche, bardzo smaczne. Jabłka średnie lub duże. Szczególnie polecane dla seniorów i małych dzieci. Do spożycia od połowy września.